wtorek, 28 października 2014

Zupa dyniowa

Składniki:
 
1 kg surowej dyni
3 gruszki
1/2 cebuli 
2 łyżki masła
1 szklanka białego wina
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany 18%
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz

Przygotowanie:

Dynię opłukać i pokroić na 2-3 mniejsze kawałki.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 30 minut.
Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając miąższ, odmierzyć 700g upieczonej dyni.
Miąższ pokroić w 1 cm kostkę.
 Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
W dużym garnku roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę.
Smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli.
Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 5 minut, mieszając  od czasu do czasu.
Następnie dodać pokrojoną dynię i smażyć przez około 4 minuty.
Zmiksować blenderem na gładki mus.
W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon.
Gotować przez 2 minuty, następnie wlać śmietanę.
Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą, zagotować i zdjąć z ognia.
Podawać gorącą, posypaną czarnym pieprzem, cynamonem, gałką muszkatołową i listkiem pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz