Składniki:
- ćwiartka kurczaka
- 2 litry wody
- 1/2 łyżeczki soli
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
- 500ml przecieru pomidorowego
- 100-200 ml śmietany
- szczypta zmielonego pieprzu
do podania:
• ugotowany biały ryż lub makaron
• posiekana zielona pietruszka lub koperek
• ugotowany biały ryż lub makaron
• posiekana zielona pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
- Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut.
- Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
- Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
- Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę, na początek dodać połowę jej ilości aby zupa nie była za biała, za bardzo śmietanowa. Aby uniknąć zważenia zupy, najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).
- Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
- Podawać z ryżem lub makaronem. Porcje zupy posypywać zieloną pietruszką bądź koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz