środa, 22 października 2014

Tradycyjna zupa pomidorowa

Składniki:
  • ćwiartka kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 100-200 ml śmietany
  • szczypta zmielonego pieprzu
do podania:
ugotowany biały ryż lub makaron
posiekana zielona pietruszka lub koperek

Przygotowanie:

  • Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut.
  • Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny.
  • Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
  • Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę, na początek dodać połowę jej ilości aby zupa nie była za biała, za bardzo śmietanowa. Aby uniknąć zważenia zupy, najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).  
  • Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem.
  • Podawać z ryżem lub makaronem. Porcje zupy posypywać zieloną pietruszką bądź koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz