sobota, 1 listopada 2014

Chrupiący kurczak (KFC)



Składniki:
 
6 pałek z kurczaka

Marynata:

  • szklanka maślanki
  •  4 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego

Panierka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka płatków kukurydzianych
Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. 
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. 
W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz, paprykę, sól i syrop klonowy. 
Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty. 
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. 
Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. 
Odstawić ciasto na 30 minut. Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą. 
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej z płatkami. 
Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz