sobota, 25 października 2014

Makaron Pappardelle

Składniki:
  •  300g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 100ml letniej wody

Przygotowanie:

Usypać na stolnicy kopczyk z mąki.
W środku zrobic otwór, wbić do niego jajka i wsypać szczyptę soli.
Mieszać delikatnie jajka widelcem.
Stopniowo dodawać do nich mąkę, nabierając ja z brzegów kopczyka i przesuwać ją do środka.
Zebrać wszystkie grudki mąki i jajek a następnie energicznie wyrabiać jednolite ciasto.
Wyrabiać tak długo, aż powstanie jędrne i gładkie ciasto, najlepiej z kilkoma pęcherzykami powietrza na powierzchni.
Wtedy przyprószyć je mąką, przykryć czystą ściereczką i zostawić na 20 minut. 

Kształt:
Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto wałkiem o dużej średnicy aby powstał cienki, mniej więcej prostokątny placek.
Zaczynając od dłuższego brzegu, zwijać ciasto w spłaszczony rulon o grubości około 5cm.
Starać się go nie ściskać, żeby poszczególne warstwy nie przywarły do siebie.
Pokroić rulon w paseczki o szerokości około 2,5cm.
Użyć do tego noża o bardzo cienkim ostrzu, bez ząbków.
Paseczki powinny być mniej więcej tej samej grubości.
Oproszonymi mąką palcami rozwijać wałeczki makaronu.
Cienkie plasterki makaronu rozłożyć na stolnicy jak jedwabne tasiemki.
Zostawić na około 10 minut, żeby nieco podeschły i ugotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz