środa, 22 października 2014

PIZZA Margherita

PIZZA

Margherita

Składniki, 3 pizze o średnicy około 23 cm:

Ciasto:
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych150 ml ciepłej wody1/2 łyżeczki cukru250 g mąki pszennej1 pełna łyżeczka soli1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy i dodatki:
1 puszka pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 białe kulki mozzarelli1/2 pęczka świeżej bazylii


Przygotowanie:

  • Ciasto: Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut (można mikserem z końcówką - hak). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą, o średnicy około 23 cm. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
  • Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym rysując okręgi (może pozostać około połowa sosu do wykorzystania innym razem). Posypać tartym serem. Włożyć pierwszą pizzę do piekarnika (lub dwie na raz na jednym poziomie piekarnika jeśli się zmieszczą). Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części.
  • Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać listkami bazylii.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz