Składniki:
- 400g makaronu
- 3 pęta kiełbasy ( np. śląska)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- pieprz, sól
- szczypta oregano
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 150g sera żóltego
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Kiełbasę i cebulę pokroić w drobne kosteczki, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, delikatnie przyprawiając pieprzem i solą.
Połowę ugotowanego makaronu ułożyć na dnie posmarowanego pozostałym olejem naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć kiełbasę z cebulą, posypać oregano i przykryć pozostałą częścią makaronu.
Jogurt naturalny wymieszać z łyżką majonezu oraz wcześniej rozgniecionym czosnkiem i zalać nim zapiekankę.
Wierzch posypać startym serem żółtym i zapiekać w temperaturze 180*C przez około 30 minut.
Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz