sobota, 25 października 2014

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

Filety z dorsza oczyścić.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, a następnie podsmażyć na nim kawałki ryby.
Odstawić do ostygnięcia.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obrać i posiekać na drobne kosteczki.
Do garnka wlać 3 łyżki oleju i podsmażyć na nim warzywa.
Następnie zalać je wodą i ugotować do miękkości.
Odcedzić i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Mieszankę warzyw wyłożyć na duży półmisek, a na niej układać podsmażone wcześniej kawałki ryby.
Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz