Składniki:
- 1kg filetów z dorsza
- 4 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety z dorsza oczyścić.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, a następnie podsmażyć na nim kawałki ryby.
Odstawić do ostygnięcia.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obrać i posiekać na drobne kosteczki.
Do garnka wlać 3 łyżki oleju i podsmażyć na nim warzywa.
Następnie zalać je wodą i ugotować do miękkości.
Odcedzić i wymieszać z koncentratem pomidorowym.
Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Mieszankę warzyw wyłożyć na duży półmisek, a na niej układać podsmażone wcześniej kawałki ryby.
Danie można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz