środa, 22 października 2014

Sałatka warstwowa z Selera i ananasa

Składniki:
  • 4 jajka na twardo
  • słoiczek selera 
  • puszka ananasa (plasterki lub kostki)
  • kukurydza
  • por
  • wędlina (20dag)
  • majonez (winiary)
  • sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
Seler odcedzić na sitku (ewentualnie spłukać wodą).
Kukurydze odcedzić od soku.
Odcedzony seler przekładamy do miski i ułożyć go tak aby stanowił dolna warstwę, dodać pokrojonego w kostki ananasa tak aby stanowił kolejna warstwę.
Następnie kroimy w kostkę jajka i układamy je w następną warstwę. Dodajemy majonez na jajka (opcjonalnie 1-3 łyżki) tak aby warstwa z jajek była posmarowana. Kroimy wędlinę w kostkę i układamy z niej kolejną warstwę. Następną warstwę robimy z kukurydzy i smarujemy wierzch niewielką ilością majonezu. Białą część pora kroimy w kostkę i posypujemy po wierchu doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystym naczyniu wtedy ładnie się prezentuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz