sobota, 25 października 2014

Pappardelle w sosie pomidorowym

Składniki:

400g świeżego makaronu pappardelle
800g pomidorów z puszki (bez skórki) lub 700g przecieru pomidorowego
200g mozzarelli
1 cebula
1 pęczek bazylii
6 łyżek oliwy 
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić pomidory wzdłuż na ćwiartki, a cebulę na na drobne kostki.
Cebulę przełożyć do obszernego rondelka z oliwą i szczyptą soli.
Smażyć na małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła.
Dodać pomidory i gotować przez dwie minuty, aż lekko zgęstnieje.
Następnie dołóż pomidory (jeśli zamiast pomidorów w zalewie korzystasz z przecieru, przełóż go do zeszklonej cebuli)
Sos zyska wspaniały aromat jeśli dodamy do niego kilka listków świeżej bazylii.

Zamieszaj sos i ustaw gaz na minimum, a następnie częsciowo przykryj rondelek.
Przyprawić sos solą i pieprzem, gotować powoli przez około 20 minut (jeśli używasz przecieru zamiast pomidorów dolać około 100ml wody)
Kiedy sos zgęstnieje, wyłącz gaz.

Do sosu dodać makaron PAPPADELLE, dokładnie wymieszać.
Podawać w wazie posypane drobno pokrojoną mozzarellą i świeżą bazylią.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz