czwartek, 23 października 2014

Placek po Węgiersku

Składniki:

Sos:
  • 1kg mięsa wołowego
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • Kilka łyżek oleju do smażenia
  • Pieprz, sól
Placek ziemniaczany:
  • 1kg ziemniaków
    Jajko
    2 łyżki mąki
    Cebula
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Przygotowanie:

Sos:

Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i zrumienić z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju.
Następnie przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, wyciągnięty czosnek i zalać bulionem, tak by przykrył mięso.
Dusić przez około 30-40 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku.
Dusić około godziny mieszając.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Placek:
 
Zmielić ziemniaki, przełożyć do miski.
Dodać jajko, mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Formować placki.
Smażyć na rozgrzanym oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz