Składniki:
Sos:
- 1kg mięsa wołowego
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- Kilka łyżek oleju do smażenia
- Pieprz, sól
Placek ziemniaczany:
- 1kg ziemniaków
Jajko
2 łyżki mąki
Cebula
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Sos:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i zrumienić z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju.
Następnie przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, wyciągnięty czosnek i zalać bulionem, tak by przykrył mięso.
Dusić przez około 30-40 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku.
Dusić około godziny mieszając.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Następnie przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, wyciągnięty czosnek i zalać bulionem, tak by przykrył mięso.
Dusić przez około 30-40 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku.
Dusić około godziny mieszając.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Placek:
Zmielić ziemniaki, przełożyć do miski.
Dodać jajko, mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Formować placki.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz