SKŁADNIKI:
Masa:
- 1szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 szklanek mleka
- szczypta soli
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 puszka orzechowej masy krówkowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 100g mlecznej czekolady
- 6 łyżek kremówki
- 1/2 puszki orzechowej masy krówkowej
- 4 batoniki snikers
Dodatkowo:
- 2 duże opakowania herbatników
PRZYGOTOWANIE:
Masa:
Wlać do garnka 4 szklanki mleka i zagotować.
Do reszty mleka dodać ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól.
Wymieszać i wlać do garnka.
Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Podziel ją na 2 równe części.
Do jednej dodaj połamaną czekoladę, a do drugiej masę krówkową.
Polewa:
Podgrzać lekko masę krówkową.
Do drugiego garnka wlać śmietanę i podgrzać.
Wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać.
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową.
Wyłożyć herbatniki, rozsmarować masę czekoladową, przykryć herbatnikami i posmarować masą krówkową.
Powtarzaj do wyczerpania składników.
Polać polewą krówkową oraz czekoladową i posypać pokrojonymi drobno batonikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz