czwartek, 23 października 2014

Gratin z miesem mielonym

Składniki:

  • opakowanie mięsa mielonego
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 cały por, pokrojony w półplastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 150ml przecieru pomidorowego
  • 100g masła 
  • 500ml mleka
  • 150g sera żółtego
  • 400ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Odkroić 1/3 masła i rozpuścić na patelni.
Dodać pora i wyciśnięty czosnek, a po 2 minutach mięso.
Po zrumienieniu dodać ostrą paprykę oraz przecier.
Doprawić solą i dusić 5 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
Wypłukać w zimnej wodzie.
Umieścić ziemniaki w garnku i zalać mlekiem ze śmietaną.
Dodać sól ipieprz.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Nasmarować naczynie żaroodporne masłem.
Wyłożyć połowę ziemniaków.
Dodaćpołowę sera.
Wyłożyć warstwę mięsa.
Umieścić drugą połowę ziemniaków i przykryć serem.
Piec przez godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz