Składniki:
- opakowanie mięsa mielonego
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 cały por, pokrojony w półplastry
- 3 ząbki czosnku
- 150ml przecieru pomidorowego
- 100g masła
- 500ml mleka
- 150g sera żółtego
- 400ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Odkroić 1/3 masła i rozpuścić na patelni.
Dodać pora i wyciśnięty czosnek, a po 2 minutach mięso.
Po zrumienieniu dodać ostrą paprykę oraz przecier.
Doprawić solą i dusić 5 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180*C.
Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
Wypłukać w zimnej wodzie.
Umieścić ziemniaki w garnku i zalać mlekiem ze śmietaną.
Dodać sól ipieprz.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Nasmarować naczynie żaroodporne masłem.
Wyłożyć połowę ziemniaków.
Dodaćpołowę sera.
Wyłożyć warstwę mięsa.
Umieścić drugą połowę ziemniaków i przykryć serem.
Piec przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz