środa, 22 października 2014

Polski złocisty ROSÓŁ

Składniki:

  • 300g wołowiny z kością
  • 500g kurczaka (udka,skrzydełka)
  • 3 marchewki
  • pół selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól

Przygotowanie:

 Do dużego garnka włożyć umyte mięso, zalać zimna wodą i zacząć gotować na małym ogniu.
Łyżką cedzakową systematycznie usuwać zbierające się szumowiny.
Następnie dodać umyte i obrane warzywa.
Cebuli nie obierać ze wszystkich łupinek - wystarczy usunąć tylko najbardziej zabrudzone zewnętrzne warstwy.
Dodać przyprawy: odrobinę soli, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
Przykryć częściowo garnek i zmniejszyć ogień "ROSÓŁ POWINIEN DELIKATNIE MRUGAĆ".
Po około 2 godzinach sprawdzić, czy nie wygotowało się zbyt dużo płynu, w razie potrzeby uzupełnić wodą.
Ważne by nie doprowadzić do  wrzenia, bo wówczas rosół nie będzie klarowny.
Na koniec sprawdzić ostateczny smak i ewentualnie doprawić zupę tylko solą i pieprzem.
Podawać z makaronem, posiekana natką pietruszki oraz pokrojona w plasterki marchewką.
Rosół musi być koniecznie gorący.  






1 komentarz: