Składniki:
- 300g sera mascarpone
- 6 jajek
- 200g cukru
- 300g podłużnych biszkoptów
- 5 filiżanek kawy espresso
- 4 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy trzepaczką albo mikserem na sztywną pianę.
Następnie do żółtek wsypać cukier i utrzeć, czyli do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
Kiedy będzie gotowy, dodawać do niego po trochu mascarpone (najlepiej po łyżce) i ucierać, aż powstanie gładki, pozbawiony grudek krem.
Potem dołożyć do niego sztywną pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać.
Masa powinna mieć jednolitą konsystencję
Wlać kawę do obszernego naczynia.
Jeśli deseru nie będą jeść dzieci, dodać do niej trochę alkoholu..
Przygotować prostokątne szklane naczynie z wysokimi ściankami albo lepiej pojedyńcze pucharki czy salaterki.
Biszkopty (do pucharków trzeba odpowiednio połamać) delikatnie moczyć w kawie i układać równą warstwę na dnie.
Trzeba robić to szybko aby nadmiernie nie nasiąknęły.
Przykryć kremem pierwszą warstwę biszkoptów.
Wyrównać go łopatką lub nożem o szerokim ostrzu.
Ułożyć kolejną warstwę nasączonych w kawą biszkoptów i otulić pozostałym kremem.
Całość nakryć folią do żywności i włóż naczynie(lub naczynia) do lodówki na mniej więcej 4 godziny.
Przed podaniem na stół oprószyć deser gorzkim kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz