środa, 22 października 2014

Krem z czerwonej papryki

Składniki (2 porcje):
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku/kilka gałązek świeżego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody/bulionu
  • ostra papryka (do smaku)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Paprykę pokrój w paski, pomidory i cebulę pokrój w ósemki, seler - w ok. 1-2 cm kawałki.
Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C, piecz ok. 20 min. 
Upieczone warzywa zmiksuj z wodą/ bulionem na gładki krem (możesz dodatkowo przetrzeć przez sito),  przypraw do smaku ostrą papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz