czwartek, 23 października 2014

Tortilla / Döner KEBAB - Najlepszy !!!




Składniki:

  • 80 dag filetów z indyka lub kurczaka
  • 1/2 szklanki oliwy / oleju
  • torebka przyprawy do kebaba (Prymat)
  • 2 ogórki
  • 3 pomidory
  • kapusta biała
  • kapusta czerwona
  • opakowanie placków tortilla / chleb pita
  • majonez (Winiary)
  • 1/2 l śmietany 18%
  • 5–6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
Sos:

 Śmietanę wymieszać z majonezem i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostki.
Przełożyć do miski, wlać 3 łyżki oliwy/oleju i wsypać przyprawę do kebaba.
Bardzo dokładnie wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso.
Przykryć i odstawić do lodówki na 3–4 godziny.

Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, kapustę posiekać na drobne kawałki.
Pokrojone warzywa wymieszać w miseczce (można dodać cebulę, kukurydzę itd. jak kto woli)
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając.
Pitę/placki podgrzać z obu stron najlepiej na grillu elektrycznym.

Porcje mięsa i pokrojonych warzyw układać na gorących plackach tortilla/chleb pita.

Mięso i warzywa polać sosami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz