czwartek, 23 października 2014

Karkonoski żur

Składniki:

  • 200g zakwasu chlebowego
  • sól, kminek
  • 10g suszonych grzybów lub 100g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 50g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pieprz
  • 1/2 kg ziemniaków

Przygotowanie:

Zakwas wymieszać z letnią wodą, doprawić solą i kminkiem, dodać grzyby (jeśli są świeże pokroić).
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć na maśle, następnie dodać ją do żuru.
Jajka lekko podsmażyć na patelni ( uwaga ! nie może wyjść z nich jajecznica).
Dodać do żuru i dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Do tak przygotowanego żuru podawać ziemniaki ugotowane w mundurkach, przekrojone na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz