Składniki:
- 200g zakwasu chlebowego
- sól, kminek
- 10g suszonych grzybów lub 100g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 50g masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- pieprz
- 1/2 kg ziemniaków
Przygotowanie:
Zakwas wymieszać z letnią wodą, doprawić solą i kminkiem, dodać grzyby (jeśli są świeże pokroić).
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć na maśle, następnie dodać ją do żuru.
Jajka lekko podsmażyć na patelni ( uwaga ! nie może wyjść z nich jajecznica).
Dodać do żuru i dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Do tak przygotowanego żuru podawać ziemniaki ugotowane w mundurkach, przekrojone na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz