sobota, 15 listopada 2014

Schab rolowany z szynką i serem żółtym

Składniki:

  • 500g schabu bez kości
  • 100g szynki (np. Sopocka)
  • 80g tartego sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 jajko
  • 100g bułki tartej
  • 100g mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100ml oleju 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kotlety ze schabu rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, żeby nie kaleczyć mięsa.
Mięso oprószyć solą oraz pieprzem.
Rozgnieść czosnek w prasce.
Musztardę wymieszać z czosnkiem i oregano.

Każdy płat mięsa posmarować wcześniej przygotowaną pastą.
Położyć plaster szynki, porcję sera i zawinąć całość w roladę.
Roladę panierować najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Następnie smażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz