sobota, 22 listopada 2014

Kaczka cytrynowa

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 1,5kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie:

Marynata:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sok i otartą skórkę cytryny, sól oraz pieprz.
Mieszamy wszystko dokładnie.

Kaczkę dzielimy na cztery części.
Dokładnie nacieramy wcześniej wykonaną marynatą i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc.
Po tym czasie wkładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego skórą do góry i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C.
Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze przez 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz