sobota, 1 listopada 2014

Kuleczki ziemniaczane



Składniki:


  • ok 1,2 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • pieprz

Panierka:

  • Bułka tarta
  • mąka 
  • 3 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli). 
Gdy są już miękkie przecedzamy i zostawiamy, aż całkowicie ostygną. 
Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy ziemniaki.
Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.
Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz