Składniki:
- ok 1,2 kg ziemniaków
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
Panierka:
- Bułka tarta
- mąka
- 3 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (2,5 łyżeczki soli).
Gdy są już miękkie przecedzamy i
zostawiamy, aż całkowicie ostygną.
Przez maszynkę lub praskę przepuszczamy
ziemniaki.
Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.
Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ziemniaki przekładamy na stolnicę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i pierz, dokładnie, ale nie za długo wyrabiamy.
Dłonie maczamy w mące pszennej, odrywamy kawałek masy i formujemy małe kuleczki które następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
Kuleczki smażymy na głębokim oleju i odsądzamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz