sobota, 1 listopada 2014

Kapuśniak z młodej kapusty


Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 300 g ulubionej kiełbasy (nie zbyt tłustej)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego korzenia selera
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać i umyć. 
Połówkę kapusty pokroić w paski, a następnie w kwadraty. 
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę (cebulę w małą, ziemniaki w dużą).
Do garnka z grubym dnem (lub na patelnię) wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę. 
Zarumienić. 
Do kiełbasy dodać cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę. 
Wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. 
Smażyć, mieszając co jakiś czas, do czasu aż poczujemy intensywny aromat warzyw.
Na koniec dodać kapustę i zalać wszystko wodą tak, aby przykryć warzywa. 
Dodać liście laurowe i wymieszać. Gotować na małym ogniu, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dodać pokrojony koperek. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz