Składniki:
- 1kg fileta z dorsza
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- łodyga selera naciowego
- biała część pora
- 2 jajka
- bułka tarta
- kajzerka
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koperek
- natka pietruszki
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- śmietana ukwaszona 18%
- łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym.
Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i
gotujemy na małym ogniu ok 30min.
Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy.
Bulion zostawiamy na sos.
Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą
cebulę.
Studzimy.
Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy.
W
maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i
ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki.
Trzecią
marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos.
Do zmielonej
wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew.
odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek.
Formujemy podłużne paluchy i
obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki.
Sos i
paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz