sobota, 1 listopada 2014

Paluchy rybne



Składniki:


  • 1kg fileta z dorsza
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • łodyga selera naciowego
  • biała część pora
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • kajzerka
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
  • natka pietruszki
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • śmietana ukwaszona 18%
  • łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. 
Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. 
Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. 
Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.
Studzimy.
Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. 
W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. 
Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. 
Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. 
Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. 
Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz