Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 60g sera mozzarella
- 60g sera żółtego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 0/5 pęczka bazylii
- sól, pieprz
Sos:
- 400g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0/5 łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebule z czosnkiem drobno posiekać i przesmażyć do zeszklenia na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem, oregano i dusić ok 20 minut na małym ogniu.
Mięso mielone przyprawić oregano, solą i pieprzem.
Dodać jajko, bułkę tartą i wyrabiać całość na gładką masę.
Z mięsa formować małe klopsiki i smażyć je na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.
Do naczynia do zapiekania przełożyć przygotowane klopsiki, polać je sosem pomidorowym, posypać wiórkami serów i zapiekać przez około 20 minut w nagrzanym do 160*C piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz