niedziela, 16 listopada 2014

Zapiekane klopsiki z mozzarellą

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 60g sera mozzarella
  • 60g sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 0/5 pęczka bazylii
  • sól, pieprz

Sos:

  • 400g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0/5 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebule z czosnkiem drobno posiekać i przesmażyć do zeszklenia na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem, oregano i dusić ok 20 minut na małym ogniu.
Mięso mielone przyprawić oregano, solą i pieprzem.
Dodać jajko, bułkę tartą i wyrabiać całość na gładką masę.
Z mięsa formować małe klopsiki i smażyć je na rozgrzanej oliwie do zrumienienia.
Do naczynia do zapiekania przełożyć przygotowane klopsiki, polać je sosem pomidorowym, posypać wiórkami serów i zapiekać przez około 20 minut w nagrzanym do 160*C piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz