sobota, 15 listopada 2014

Cygara z mięsa mielonego i ciasta francuskiego

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 50ml oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę.
Przesmażyć do zeszklenia posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nastepnie jej zawartość odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mielone należy wymieszać z przesmażonymi ostudzonymi wcześniej warzywami, wbić jajko, dodać bazylię, oregano oraz bułkę tartą, doprawić całość solą i pieprzem.

Masę wyrabiamy dokładnie rękoma kilka minut, aż masa będzie jednolita.
Formujemy z niej 4 wałki o długości odpowiadającej szerokości ciasta francuskiego.
Smaż je na rozgrzanej oliwie, na dużym ogniu na rumiano po minucie z każdej strony !

Podsmażone mięso zawijamy w ciasto francuskie, dokładnie zlepiamy jego brzegi.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Tak przygotowane cygara pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz