Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 100g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 50ml oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę.
Przesmażyć do zeszklenia posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nastepnie jej zawartość odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mielone należy wymieszać z przesmażonymi ostudzonymi wcześniej warzywami, wbić jajko, dodać bazylię, oregano oraz bułkę tartą, doprawić całość solą i pieprzem.
Masę wyrabiamy dokładnie rękoma kilka minut, aż masa będzie jednolita.
Formujemy z niej 4 wałki o długości odpowiadającej szerokości ciasta francuskiego.
Smaż je na rozgrzanej oliwie, na dużym ogniu na rumiano po minucie z każdej strony !
Podsmażone mięso zawijamy w ciasto francuskie, dokładnie zlepiamy jego brzegi.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Tak przygotowane cygara pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz