sobota, 1 listopada 2014

Kotlety jajeczne



Składniki:

6 dużych jaj ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
2 garście posiekanego szczypiorku
olej
3 łyżki bułki tartej (do masy) + bułka do panierowania
sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dokładamy surowe jajko, pietruszkę i szczypiorek, doprawiamy dosyć mocno solą i pieprzem żeby nie było za mdłe.
Całość mieszamy i dodajemy po trochu bułkę tartą żeby masa stężała. 
Za pomocą wilgotnych dłoni formujemy kotleciki średniej wielkości i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz