sobota, 1 listopada 2014

Paluszki ziemniaczane z serem



Składniki:
 

  • ziemniaki
  • 1 jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • bułka tarta / panierka do nuggetsów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy. 
Gdy będą miękkie, rozgniatamy widelcem w misce. 
Dodajemy sól i pieprz, oraz majeranek i zioła prowansalskie. 
Czekamy aż puree wystygnie, po czym dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. 
W międzyczasie, kroimy ser żółty w podłużne kosteczki. 
Gdy masa jest już gotowa, lekko moczymy ręce w zimnej wodzie, aby ziemniaki nie przyklejały się, nabieramy około 2 łyżki i w palcach tworzymy placuszek. 
Z jednej strony kładziemy kostkę sera, po czym sklejamy (podobnie jak przy klejeniu pierogów). 
Palucha rolujemy w dłoniach tak aby nabrał ładnych kształtów. 
Obtaczamy w bułce tartej lub panierce. 
Gdy wszystkie paluchy są już gotowe, na patelni rozgrzewamy olej. 
Paluchy powinny pływać w nim do połowy. 
Smażymy z każdej strony po ok. 2,5 - 3 minuty, tak aby były ładnie zarumienione.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz