Składniki:
- ziemniaki
- 1 jajko
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- majeranek
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- bułka tarta / panierka do nuggetsów
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy.
Gdy będą miękkie, rozgniatamy widelcem w
misce.
Dodajemy sól i pieprz, oraz majeranek i zioła prowansalskie.
Czekamy aż
puree wystygnie, po czym dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie,
kroimy ser żółty w podłużne kosteczki.
Gdy masa jest już gotowa, lekko moczymy
ręce w zimnej wodzie, aby ziemniaki nie przyklejały się, nabieramy około 2
łyżki i w palcach tworzymy placuszek.
Z jednej strony kładziemy kostkę sera, po
czym sklejamy (podobnie jak przy klejeniu pierogów).
Palucha rolujemy w
dłoniach tak aby nabrał ładnych kształtów.
Obtaczamy w bułce tartej lub
panierce.
Gdy wszystkie paluchy są już gotowe, na patelni rozgrzewamy olej.
Paluchy powinny pływać w nim do połowy.
Smażymy z każdej strony po ok. 2,5 - 3
minuty, tak aby były ładnie zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz