sobota, 22 listopada 2014

Pieczone wczesne ziemniaczki z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 4 duże wczesne ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki jogurtu (typu greckiego)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • sól,pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ósemki, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Wymieszać dokładnie.
Układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200*C do zarumienienia.
Jogurt łączymy z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, przyprawiamy do smaku, oprószamy skórką z cytryny.
Podajemy z ciepłymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz