Składniki:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 500g białej kapusty
- 300g mięsa wieprzowego (łopatka)
- 300g boczku wędzonego
- 300g kiełbasy podwawelskiej
- 125ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 10ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną zalewamylitrem wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy na wolnymogniu przez 2 godziny.
Kapustę białą szatkujemy, zalewamy litrem zimnej wody w oddzielnym garnku i gotujemy przez około 1 godziny.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy wszystkie mięsa z kiełbasą do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy cebulę i dusimy całość około 10 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy wino i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
W razie potrzeby podlewamy potrawę przegotowaną wodą.
Łączymy ze sobą kapusty oraz zawartość rondla, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy całość solą i pieprzem.
Po 10 minutach bigos jest gotowy.
Najlepszy jest po 3 cyklach zagotowania i schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz