niedziela, 16 listopada 2014

Bigos Zimowy

Składniki:

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 500g białej kapusty
  • 300g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 300g boczku wędzonego
  • 300g kiełbasy podwawelskiej
  • 125ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 cebule
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 10ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną zalewamylitrem wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy na wolnymogniu przez 2 godziny.
Kapustę białą szatkujemy, zalewamy litrem zimnej wody w oddzielnym garnku i gotujemy przez około 1 godziny.
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy wszystkie mięsa z kiełbasą do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy cebulę i dusimy całość około 10 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy wino i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
W razie potrzeby podlewamy potrawę przegotowaną wodą.
Łączymy ze sobą kapusty oraz zawartość rondla, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy całość solą i pieprzem.
Po 10 minutach bigos jest gotowy.
Najlepszy jest po 3 cyklach zagotowania i schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz