Składniki
- 1/2 kg sera białego
- 1/2 kg mąki
- 1 niepełna szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżko octu
- 2 łyżeczki sody
- olejek pomarańczowy do smaku ( lub inny ulubiony)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser zmielić następnie na stolnicy połączyć z resztą składników zagnieść ciasto.
Wałkować na grubość ok 1 cm wykrawać kółka szklanką następnie w środku
kieliszkiem tak, żeby powstała oponka.
Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju aż do zrumienienia z obu stron.
Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju aż do zrumienienia z obu stron.
Oleju musi
być sporo, oponki w trakcie smażenia mają w nim pływać.
Odsączyć na papierowym ręczniku tłuszcz, posypać cukrem pudrem.
Odsączyć na papierowym ręczniku tłuszcz, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz