sobota, 1 listopada 2014

Oponki z serem



Składniki

  • 1/2 kg sera białego
  • 1/2 kg mąki
  • 1 niepełna szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżko octu
  • 2 łyżeczki sody
  • olejek pomarańczowy do smaku ( lub inny ulubiony)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ser zmielić następnie na stolnicy połączyć z resztą składników zagnieść ciasto. 
Wałkować na grubość ok 1 cm wykrawać kółka szklanką następnie w środku kieliszkiem tak, żeby powstała oponka.
Smażyć na bardzo rozgrzanym oleju aż do zrumienienia z obu stron. 
Oleju musi być sporo, oponki w trakcie smażenia mają w nim pływać.
Odsączyć na papierowym ręczniku tłuszcz, posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz