Składniki:
- 500g mąki
- 250ml mleka
- 200g cukru
- 250g masła
- 300g masy makowej
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 25g drożdży
- 50g cukru pudru
- sól
Przygotowanie:
Składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej.
Mleko podgrzewamy do około 40*C, dodajemy drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto zacznie rosnąć, dodajemy pozostałą mąkę, cukier, masło (1 łyżkę zostawiamy do przygotowania masy makowej) i wyrabiamy je rękoma.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Masę makową mieszamy z resztą masła i cukrem waniliowym.
Z ciasta przygotowujemy wałki o grubości palca i długości 50cm i zakręcamy je na stole w lewą stronę od środka do zewnątrz w kształcie ślimaka.
Po trzecim okręgu, kontynuujemy zwijanie w ślimaka na górze przygotowanej pierwszej warstwy.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, obsypujemy je przygotowaną masą makową i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200*C
Z cukru pudru i łyżki wody przygotowujemy lukier i dekorujemy nim schłodzone zawijańce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz