sobota, 20 grudnia 2014

BOŻONARODZENIOWE ŚLEDZIE - w musztardzie

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (Matjas)
  • 80ml oleju
  • 100ml musztardy sarepskiej
  • 20ml majonezu
  • 20ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety śledziowe namaczamy w wodzie, osuszamy, a następnie smarujemy olejem.
W razie potrzeby kroimy na mniejsze części.
Musztardę, olej, majonez, wino i cukier miksujemy ze sobą.
Cebulę tniemy w piórka, a natkę siekamy.

 Do salaterki nakładamy powstały sos musztardowy, a na wierzchu układamy zwinięte kawałki śledzia.
Danie dekorujemy cebulą i natką pietruszki.
Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz