Składniki:
- 4 filety śledziowe (Matjas)
- 80ml oleju
- 100ml musztardy sarepskiej
- 20ml majonezu
- 20ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe namaczamy w wodzie, osuszamy, a następnie smarujemy olejem.
W razie potrzeby kroimy na mniejsze części.
Musztardę, olej, majonez, wino i cukier miksujemy ze sobą.
Cebulę tniemy w piórka, a natkę siekamy.
Do salaterki nakładamy powstały sos musztardowy, a na wierzchu układamy zwinięte kawałki śledzia.
Danie dekorujemy cebulą i natką pietruszki.
Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz