Składniki:
- 500g płatu karpia
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- bułka tarta
- 4 łyżki mąki
- 100g masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Karpia oczyszczamy z łusek i myjemy.
Kroimy rybę na 6 cm paski.
Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
Czosnek drobno siekamy i nacieramy nim kawałki karpia z każdej strony.
Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Jajka posolić, doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem.
Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Na patelni roztopić masło i smażyć karpia z obu stron na złoty kolor.
Usmażonego karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut
w temperaturze 160*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz