sobota, 20 grudnia 2014

KARP ŚWIĄTECZNY - PIECZONY

Składniki:

  • 500g płatu karpia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 4 łyżki mąki
  • 100g masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Karpia oczyszczamy z łusek i myjemy.
Kroimy rybę na 6 cm paski.
Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
Czosnek drobno siekamy i nacieramy nim kawałki karpia z każdej strony.
Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Jajka posolić, doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem.
Następnie każdy kawałek oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Na patelni roztopić masło i smażyć karpia z obu stron na złoty kolor.
Usmażonego karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut 
w temperaturze 160*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz