Składniki:
- 80 dag filetów z indyka lub kurczaka
- 1/2 szklanki oliwy / oleju
- torebka przyprawy do kebaba (Prymat)
- 2 ogórki
- 3 pomidory
- kapusta biała
- kapusta czerwona
- opakowanie placków tortilla / chleb pita
- majonez (Winiary)
- 1/2 l śmietany 18%
- 5–6 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Sos:
Śmietanę wymieszać z majonezem i obranym, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostki.
Przełożyć do
miski, wlać 3 łyżki oliwy/oleju i wsypać przyprawę do kebaba.
Bardzo dokładnie
wymieszać, aby szczelnie oblepiła mięso.
Przykryć i odstawić do lodówki
na 3–4 godziny.
Ogórki i pomidory pokroić w kostkę, kapustę posiekać na drobne kawałki.
Pokrojone warzywa
wymieszać w miseczce (można dodać cebulę, kukurydzę itd. jak kto woli)
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, często
mieszając.
Pitę/placki podgrzać z obu stron najlepiej na grillu elektrycznym.
Porcje mięsa i pokrojonych warzyw
układać na gorących plackach tortilla/chleb pita.
Mięso i warzywa polać sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz