poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:



  • suszone grzyby 50g
  • kiszona kapusta 500g
  • liść laurowy 1szt.
  • cebula 2szt.
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
CIASTO
  • mąka 400g
  • 1 łyzka oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól

Przygotowanie:


Grzyby opłukać, zalać wodą i odstawić na noc.
Ugotować, ostudzić, wyjąć z wywaru (zachować wywar), osączyć, posiekać i zmielić.

Kapustę siekamy, zalewamy wywarem z grzybów i wodą.
Dodajemy listek laurowy i gotujemy około 30 minut.

dodajemy grzyby i gotujemy, aż woda odparuje (20minut)

Cebulę siekamy, zeszklić na oleju, połączyć z kapustą i doprawić.

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Cienko wałkujemy, szklanką wykrawamy krążki.
Każdy nadziewamy farszem i sklejamy.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz