piątek, 27 listopada 2015

TARTA ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku (mrożony)
  • 100g sera Parmigiano
  • 300g sera Ricotta Galbani
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 3 jajka

Przygotowanie:

W misce mieszamy szpinak, Ricottę, Parmezan, 2 całe jajka i jedno żółtko (białko pozostawiamy), sól i pieprz.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie umieszczamy jeden płat ciasta francuskiego, na nim rozkładamy farsz ze szpinaku.
Przykrywamy drugim płatem ciasta i zaginamy nadmiar ciasta do srodka, tak aby farsz nie wypłynął.
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 30 minut. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz