czwartek, 30 kwietnia 2015

Sałatka gryros z grillowaną piersią kurczaka

Składniki:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • przyprawa do grilla
  • sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki 
 Sos czosnkowy: 
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


Filet kroimy na plastry, doprawiamy przyprawą gyros i do grilla, zostawiamy tak na godzinę.
Rozpalamy grilla i smażymy mięso przez parę minut obracając.
Sałatę rwiemy na kawałki, pomidory i ogórki kroimy na większe kawałki. 
Wszystko razem mieszamy.
Jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami.
Usmażone mięso kroimy w większą kostkę, porcjujemy na talerze, dodajemy sałatkę, a wierzch polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz