Składniki:
- 5 strączków świeżej papryki chili (o średniej ostrości)
- 3 ząbki czosnku
- centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki skrobi
- 3 łyżki octu
- sól
Przygotowanie:
Myjemy chili, drobno siekamy razem z pestkami.
Obieramy imbir i czosnek, drobno siekamy.
W garnuszku topimy cukier z odrobiną wody.
Dodajemy chili i czosnek,
gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do garnuszka dodajemy imbir oraz szklankę wody, gotujemy przez chwilę mieszając.
Skrobię rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wraz z octem
dodajemy do sosu i gotujemy mieszając przez 3-4 minuty, doprawiamy solą i miksujemy blenderem.
Sos przelewamy do miseczki i studzimy, podajemy na zimno jako dodatek do
dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz