czwartek, 30 kwietnia 2015

Pikantny sos chili do potraw z grilla

Składniki:

  • 5 strączków świeżej papryki chili (o średniej ostrości)
  • 3 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki skrobi
  • 3 łyżki octu
  • sól

Przygotowanie:


Myjemy chili, drobno siekamy razem z pestkami.
Obieramy imbir i czosnek, drobno siekamy.
W garnuszku topimy cukier z odrobiną wody. 
Dodajemy chili i czosnek, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do garnuszka dodajemy imbir oraz szklankę wody, gotujemy przez chwilę mieszając.
Skrobię rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wraz z octem dodajemy do sosu i gotujemy mieszając przez 3-4 minuty, doprawiamy solą i miksujemy blenderem.
Sos przelewamy do miseczki i studzimy, podajemy na zimno jako dodatek do dań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz