niedziela, 26 kwietnia 2015

Łosoś w marynacie - Po skanynawsku "GRAVLAX"

Składniki:

Marynata:
  • 1 płat łososia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 pęczki koperku
  • pieprz

Sos:

  • 3 łyżki musztardy (Dijon)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę zaczynamy przygotowywać na dwa dni przed podaniem !

Mieszamy składniki marynaty, nacieramy nią łososia, okładamy gałązkami kopru.
Rybę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do głębokiego naczynia, a na samym łososiu układamy deskę do krojenia i obciążamy ją np. pełnymi puszkami lub żeliwnym naczyniem i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia zdejmujemy obciążenie, owijamy w świeżą folię i ponownie wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
W trakcie marynowania kilkukrotnie usuwamy zebrany w naczyniu płyn.
Przed podaniem usuwamy nadmiar marynaty i bardzo cienko kroimy łososia w delikatne plastry.

Przygotowanie sosu - łączymy musztardę, miód i cytryny.
Ciągle mieszamy, wolnym strumieniem dolewamy oliwy z oliwek.
Przyprawiamy do smaku.

Zamarynowanego łososia podajemy z sosem i pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz