Składniki:
Marynata:
- 1 płat łososia
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 pęczki koperku
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki musztardy (Dijon)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę zaczynamy przygotowywać na dwa dni przed podaniem !
Mieszamy składniki marynaty, nacieramy nią łososia, okładamy gałązkami kopru.
Rybę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do głębokiego naczynia, a na samym łososiu układamy deskę do krojenia i obciążamy ją np. pełnymi puszkami lub żeliwnym naczyniem i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia zdejmujemy obciążenie, owijamy w świeżą folię i ponownie wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
W trakcie marynowania kilkukrotnie usuwamy zebrany w naczyniu płyn.
Przed podaniem usuwamy nadmiar marynaty i bardzo cienko kroimy łososia w delikatne plastry.
Przygotowanie sosu - łączymy musztardę, miód i cytryny.
Ciągle mieszamy, wolnym strumieniem dolewamy oliwy z oliwek.
Przyprawiamy do smaku.
Zamarynowanego łososia podajemy z sosem i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz