niedziela, 26 kwietnia 2015

Kremowa zupa brokułowa

Składniki:

  • 1kg brokułów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • szklanka śmietany 30%
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 kromki pieczywa pszennego

Przygotowanie:

Brokuły myjemy i dzielimy na cząstki.
Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż stanie się rumiany.
Cebulę obieramy i siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, a następnie wlewamy bulion, dodajemy brokuły i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Gdy zupa nieco przestygnie, miksujemy składniki (Blenderem).
Dolewamy śmietany, doprawiamy sola i pieprzem.
Tuż przed podaniem posypujemy grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz