środa, 1 kwietnia 2015

Babka Kakaowa

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru

Polewa:
  •  1/2 małej cytryny
  • cukier puder 
...
  • masło
  • posypka cukrowa

Przygotowanie:
Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy.
W osobnym naczyniu miksujemy pozostałe składniki na ciasto.
Dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką.
Formę na babkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką / bułką tartą.
Następnie wypełniamy ciastem.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180*C.
Babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Z cytryny wyciskamy sok i ciągle mieszając, wsypujemy do niego cukier puder.
Mieszamy aż lukier będzie gęsty.
Babkę polewamy lukrem i posypujemy posypką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz