Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
Polewa:
- 1/2 małej cytryny
- cukier puder
...
- masło
- posypka cukrowa
Przygotowanie:
Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiewamy.
W osobnym naczyniu miksujemy pozostałe składniki na ciasto.
Dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką.
Formę na babkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką / bułką tartą.
Następnie wypełniamy ciastem.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180*C.
Babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Z cytryny wyciskamy sok i ciągle mieszając, wsypujemy do niego cukier puder.
Mieszamy aż lukier będzie gęsty.
Babkę polewamy lukrem i posypujemy posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz