Składniki:
- 8 kawałków białej kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju / oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżki chrzanu
- 150 ml śmietany
- 300 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Kiełbasę nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
Układamy w naczyniu żaroodpornym z zmiażdżonym czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
Polewamy olejem lub oliwą z oliwek doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmiażdżony czosnek po około minucie wlewamy wywar oraz śmietanę i chrzan.
Kiedy wszystko się zagotuję , zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 70 ml wody, po czym wlewamy do sosu, ciągle mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę najlepiej podawać polaną sosem na purre ziemniaczanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz