niedziela, 29 marca 2015

Filet z łososia na plackach ziemniaczanych

Składniki:

  • 400g filetu z łososia
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 pęczka lubczyku (Magi)
  • 400g ziemniaków
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kawałek pora (10cm)
  • Olej / Oliwa z oliwek
  • 4 ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Łososia dzielimy na 4 części.
Doprawiamy solą i pieprzem, rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C.
Obieramy ziemniaki, trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, pokrojonego w cienkie plasterki pora, posiekany lubczyk i mąkę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Porcjami nakładamy ciasto, formując placki o średnicy około 7 cm.
Smażymy na złoty kolor (około 3 minuty z każdej strony)
Łososia podajemy na plackach z kwaśną śmietaną i ćwiartką cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz