Składniki:
- 400g filetu z łososia
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1/2 pęczka lubczyku (Magi)
- 400g ziemniaków
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
- kawałek pora (10cm)
- Olej / Oliwa z oliwek
- 4 ćwiartki cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Łososia dzielimy na 4 części.
Doprawiamy solą i pieprzem, rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C.
Obieramy ziemniaki, trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, pokrojonego w cienkie plasterki pora, posiekany lubczyk i mąkę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Porcjami nakładamy ciasto, formując placki o średnicy około 7 cm.
Smażymy na złoty kolor (około 3 minuty z każdej strony)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz